Citronfudge

Citronfudge som riktigt smälter i munnen passar bra som påskgodis!

Du behöver

  • 2 1/2 dl grädde
  • 600 g strösocker
  • 1 dl syltat apelsinskal
  • 50 g glykos
  • rivet skal av 1 citron
  • 80 g kokosfett
  • (5 droppar gul karamellfärg)

Gör så här:

Klä en form, cirka 25X30 centimeter med bakplåtspapper.
Borsta och tvätta citronen noga och finraspa skalet. Finhacka det syltade apelsinskalet.
Blanda grädde, socker, citronskal, apelsinskal och glykos i en stor gryta.
Koka upp och se att allt blandas. Koka sedan på medelhög värme till smeten når 118 grader - använd en digitaltermometer och rör inte i smeten under tiden den kokar.
Kyl sedan grytan, gärna i vattenbad under omrörning. Blanda ner kokosfettet tillsammans med eventuell karamellfärg och rör till det löst sig.
När smeten börjar tjockna eller når 60 grader hälls den upp i formen. Ställ svalt minst över natten och skär sedan fudgen först i kuber och sedan i trekanter. Låt den gärna stå till sig någon dag innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...